Vés al contingut (premeu Retorn)

Consells de seguretat

per prova darrera modificació 04/09/2014 07:51

CONSELLS DE SEGURETAT


  1. Prevenció davant de possibles estafes

  2. Seguretat durant les vacances

  3. Seguretat en domicilis

  4. Protecció dels menors

  5. Seguretat dels vehicles

  6. Seguretat en el comerç

 


1.      Prevenció davant de possibles estafes

No parleu de negocis amb desconeguts.

Mai treieu diners del vostre banc a requeriment de desconeguts, encara que us ofereixin, aparentment, un gran negoci.

No oblideu que en la majoria de les estafes intervenen dos o més delinqüents perfectament concertats, però aparentant desconèixer-se mútuament (el ximple i el llest).

En qualsevol classe de contracte o document mercantil que us ofereixin a la signatura, llegiu la lletra petita i observeu atentament tot el relacionat amb la data, quantitats, segell i signatura.

Existeix una àmplia gamma d'estafes en les quals la víctima, temptada per l'avarícia d'un fàcil guany, es deixa engalipar ingènuament per els qui fan de l'engany el seu mitjà de vida. Citem els més corrents:

El *tocomocho", o estafa per la qual es fa creure a la víctima que pot beneficiar-se del  cobrament d'una participació premiada de la loteria.

La "estafa de la *estampita", que consisteix a fer passar retalls de diari per bitllets de curs legal.

El dels "trileros", realitzat en mercats i revetlles, fent servir tres naips, gots o peles de nou, consistent a descobrir on es troba una carta o s'oculta una boleta.

 

2.      Seguretat durant les vacances

Estadísticament, un dels períodes de major índex de robatoris en domicilis es registra durant les vacances d'estiu i Setmana Santa. Els delinqüents no estiuegen; per això, heu de tenir present:

Feu ús del llibre de vacances de la Policia Local, abans de marxar passeu per les nostres dependències i comuniqui les dates a les quals no hi sereu al vostre domicili

No divulgueu el vostre projecte de viatges o vacances.

No deixeu al contestador automàtic cap missatge en què es dedueixi que sou fora. Podeu activar el desviament de trucades per poder respondre sempre.

Dipositeu els vostres objectes de valor en caixes de seguretat bancàries o sota la custòdia de persones de confiança que no hagin d'absentar-se.

És convenient que tingueu un inventari d’objectes amb el número de sèrie, la marca i el model: facilita la identificació dels objectes en cas de robatori.

Tanqueu bé les portes, finestres i balconades.

Quan surtiu del vostre domicili, eviteu baixar totalment les persianes.

Doneu instruccions a algú de la vostra confiança perquè no s'acumulin en la vostra bústia cartes i periòdics. Deixeu-li també un telèfon de localització.

Per a grans períodes d'absència, instal·leu un temporitzador automàtic que encengui llums, ràdio, televisió, etc., a petits intervals de temps. Consulteu en els establiments del ram.

Poseu-vos d'acord amb algun veí de confiança perquè vigili el vostre habitatge durant les vacances.

No col·loqueu la clau sota la catifa, ni en llocs que estiguin a l'abast de desconeguts.

Mai deixeu en la porta una nota que indiqui la vostra absència del domicili.

Transporteu únicament petites quantitats de diners en efectiu. Utilitzeu targetes de crèdit, xecs de gasolina, etc.

Procureu no deixar objectes valuosos al vostre hotel o apartament durant les vacances. És més rendible llogar una caixa forta de l'hotel.

No oblideu portar sempre amb vosaltres els documents d'identificació personal i la cartilla de la Seguretat Social.


3.      Seguretat en domicilis

Per millorar la seguretat al vostre domicili

No obriu la porta a persones desconegudes, mireu sempre qui us demana per l’espiell panoràmic.

Demaneu sempre la identificació al personal de l’aigua, la llum, el gas o el telèfon i comproveu el servei, trucant a la companyia. Desconfieu del número de telèfon que us faciliti el possible instal·lador. En cas de dubte, mantingueu fora del vostre domicili al visitant, amb la cadena de seguretat posada mentre fa les comprovacions.

Tanqueu sempre amb clau les portes d’accés al carrer.

Tanqueu bé la porta d’entrada de l’edifici i comproveu que cap desconegut aprofita per entrar-hi.

No accioneu el porter automàtic, si desconeixeu qui crida; comprometeu la seguretat de tots els vostres veïns. D'altra banda, la instal·lació de vídeo-porter milloraria la seguretat de l'edifici.

No deixeu les claus posades al pany exterior, ni sota l’estora de l’entrada, ni a la bústia, ni en cap altre amagatall extern al domicili.

Si perdeu les claus, canvieu els panys.

Tanqueu bé tots els accessos a l’hora d’anar a dormir i també quan sou fora de casa.

Recolliu diàriament la correspondència per evitar que persones alienes utilitzin les vostres dades personals.

Instal·leu temporitzadors automàtics d’encesa dels llums interiors o exteriors del domicili.


Mesures de seguretat

Disposar d’una alarma contribueix a millorar la seguretat del vostre domicili. Connecteu-la sempre, mentre dormiu i quan sou fora de casa. Cal que estigui connectada a una central d’alarmes que avisi la policia.

També és recomanable disposar de sistemes de videovigilància.

Protegiu-vos per mitjà de portes blindades, reixes a les finestres, panys de seguretat, etc.

Si fan obres a l’exterior del vostre edifici, assegureu-vos que no es pot entrar al vostre pis per les bastides o les escales.

Si teniu garatge al vostre domicili, no deixeu les claus a l’interior del vehicle. Tampoc deixeu a la vista objectes com roba, aparells electrònics, etc. Connecteu l’alarma del vehicle.

Comproveu que la porta del garatge queda tancada a l’entrada i la sortida de vehicles i que cap estrany aprofiti per entrar-hi.

Si sou propietari d’una plaça de pàrquing i la teniu llogada, estigueu al cas de possibles pèrdues o robatoris de claus i comandaments del vostre llogater.

Guardeu els documents de tots els electrodomèstics per facilitar la identificació dels aparells en cas de robatori.

 

IMPORTANT

Si escolteu un soroll estrany o advertiu la presència de persones amb actitud sospitosa a les rodalies del vostre domicili, no dubteu a donar avís a la Policia Local.

Així mateix, si observeu portes o finestres forçades o indicis que s’hagi pogut produir un robatori, mantingueu la calma, no toqueu res i aviseu la policia, que us indicarà els passos a seguir i durà a terme la investigació adequada amb personal especialitzat.


4.      Protecció dels menors

Ensenyi als seus fills a conèixer el seu nom, cognoms, adreça i telèfon.

Els seus fills han de saber sempre que, en el cas de perdre’s, el millor es quedar-se aturats. Els seus pares o familiars, en adonar-se de la seva absència tornaran sobre el seu camí.

Expliqui als seus fills a qui s’han de dirigir en cas de perill, tant si estan al carrer com si es troben a casa.

Conegui les amistats i companyies dels seus fills.

Que no obrin la porta de casa quan estiguin sols.

Expliqui’ls que han de rebutjar sempre la invitació de desconeguts a pujar en un cotxe o a acompanyar-los amb qualsevol excusa.

Que no acceptin llaminadures, caramels, tabac, etc. que pugui oferir-los qualsevol persona no coneguda.

Escolti amb atenció a qualsevol relat que li faci el seu fill. Per exemple: d’una persona que ha tractat d’acaronar-lo de fer-li algun regal, etc. Digui-li que mai ha de mantenir aquestes relacions en secret, encara que li demanin aquestes persones.

En el cas de necessitat pot demanar ajuda a la Policia Local.


5.      Seguretat dels vehicles

Quan estacioneu el vostre vehicle.

Si estacioneu al carrer, intenteu deixar el vehicle en un aparcament vigilat o, al menys, ben il·luminat.

Instal·leu un dispositiu de seguretat o antirrobatori, com per exemple una barra metàl·lica ajustada al volant des dels pedals.

Instal·leu un dispositiu electrònic d’alarma que interrompi a més el corrent elèctric.

Quan sortiu del vostre vehicle, traieu la clau del contacte, deixeu el volant bloquejat i tanqueu bé les portes, les finestres i el maleter.

Mireu de no deixar objectes de valor a l’interior del vostre vehicle, ni targetes de crèdit ni altres documents importants.

Procureu que els altaveus i els equips de música estiguin ocults, i si podeu, emporteu-vos-els.

Es recomanable gravar als vidres de les finestres i al parabrises, el número de matrícula del vostre vehicle. Existeixen fabricants d’automòbils que ofereixen aquest servei en lliurar el vehicle, i també comerços especialitzats que també s’hi dediquen.

És important que el dipòsit de combustible estigui protegit per una tapa amb tanca. A

Això impedirà que la sostracció del combustible i en el cas que utilitzin indegudament el seu vehicle hauran d’abandonar-lo en no poder repostar-lo.

 

Quan circuleu amb el vehicle.

Mentre circuleu per la ciutat, mantingueu les portes amb els passadors accionats.

En el cas que observeu que algun vehicle us segueix accioneu repetidament el clàxon, això cridarà l’atenció dels altres usuaris. Conduïu fins a les dependències de la policia mes properes.

No recolliu a desconeguts a la carretera.

Si veieu alguna persona al voltant dels vehicles en actitud sospitosa, truqueu immediatament al telèfon de la Policia Local 93.560.55.55 o bé al 112.

En el cas que trobeu algun cotxe forçat, no toqueu res i aviseu a la Policia.

 

6.      Seguretat en el comerç

Durant l'horari comercial, mantingueu una actitud vigilant, observant els moviments de clients i de curiosos.

En el cas que veieu a algú en actitud sospitosa o vigilant a les proximitats del vostre comerç aviseu a la Policia Local.

No deixeu sota el mostrador ni a l'abast d'estranys els gèneres o mercaderies exposats o a la venda (bats, mantes o caixes de componiment, etc.) que hauran d'estar, en tot moment, guardades en caixes fortes o en calaixos de seguretat.

Quan sol·licitin joies de l'aparador, no deixeu sol l'establiment i sense vigilància. Observeu a les persones i clients que quedin en el seu interior.

Totes les vitrines i interior d'aparadors han d'estar tancats amb clau, la qual no s'haurà de deixar posada en cap cas. Aquests tancaments hauran de qualitat i de difícil obertura. Quan hagueu d'obrir un aparador en la seva part baixa, cuideu que les portes de la part alta estiguin tancades. Desconfieu quan en aquesta operació es reuneixin tres o més persones.

Col·loqueu o instal·leu en l'establiment:

Càmeres de filmació contínua a la zona de venda per gravar als clients.

Mesures de seguretat dins de l'establiment (polsadors antiatracament, tancaments a distància, etc.).

Tancaments metàl·lics cecs protegits a cristalls blindats.

Connexió amb la central d'alarma d'una entitat privada de seguretat, mitjançant un telèfon mòbil específic per evitar talls en la connexió.

En cas d'atracament, i qualsevol que sigui el tipus d'arma utilitzada per intimidar, no poseu en perill la vostra vida, ni la vostra integritat física, ni la de terceres persones.

Les proteccions de les persianes cegues en els aparadors i portes, hauran de tenir els seus ancoratges (diferent nombre segons les dimensions) units subterràniament per soldadura, amb una barra metàl·lica resistent que impedeixi l'obertura mitjançant gats o útil similar. Aquestes persianes hauran de tenir sensors d'alarma.

Les parets, sòls i sostres disposaran de sensors sísmics en evitació de butrons. Totes les alarmes hauran d'estar connectades amb una Central i en perfecte estat de manteniment. Els sensors volumètrics controlaran la zona d'aparadors, encara que aquests tinguin els seus propis sensors en les llunes, que hauran de tenir un mínim d'1 mm. La connexió de les alarmes haurà de ser mixta, a fi d'evitar que la manipulació de la línia telefònica d'una zona inutilitzi l'alarma.

El gènere de major valor exposat en aparadors i vitrines haurà de guardar-se en la caixa forta o càmera de seguretat durant les hores de tancament del comerç, fins i tot al migdia. El gènere que no sigui d'ús diari o de venda a clients, com pugui ser pedreria, or o similars, haurà de guardar-se en una caixa forta amb obertura retardada.

No deixeu les mantes de gènere d'ús freqüent desateses en cap moment i tampoc les guardeu a l'abast dels clients, sinó en la rebotiga de l'establiment.

Retireu de l'establiment durant les hores de tancament les claus de les caixes fortes o càmeres cuirassades. També podeu guardar-les unes a l'interior d'unes altres, retirant sempre les de l'última.

Atengueu als representants de joieria en la rebotiga o despatx interior, mai en el mostrador de venda al públic.