Vés al contingut (premeu Retorn)

L'alcaldessa reivindica la vigència dels valors republicans durant la commemoració del 14 d'abril

per Comunicació darrera modificació 16/04/2018 13:54

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, va reivindicar la vigència dels valors republicans com la fraternitat entre els pobles, la sobirania popular, la igualtat, la justícia social o la plurinacionalitat de l’Estat durant la commemoració de la II República. L’acte institucional es va celebrar el dissabte 14 d’abril a la plaça de la República, al barri de Can Filuà. L’Ajuntament de Santa Perpètua també va fer onejar la bandera tricolor durant tota la jornada a la façana de la Casa Consistorial.

L'alcaldessa va afirmar que la commemoració de la República "és un reconeixement i una reivindicació dels valors republicans que han impregnat moltes lluites polítiques i socials al llarg de tots aquests anys" i va recordar que la II República espanyola es va iniciar en unes eleccions municipals i "va significar un avenç social i democràtic de primer ordre", i entre d’altres qüestions, la recuperació de la Generalitat. Entre els avenços va enumerar: "que va obrir la porta a la participació política de les dones, que van conquerir el dret a vot, el matrimoni civil i el divorci així com la justícia social i una important reforma educativa per modernitzar el país".

L'acte institucional també va comptar amb parlaments del regidor de Cultura, Marçal Solà, i de la lectura del manifest de celebració del Dia de la República, a càrrec de Rafael Martín, membre del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM). Solà va destacar el treball que realitza el CREM per recuperar la memòria històrica.

El manifest del CREM assenyalava que cal reivindicar més les polítiques de la memòria històrica perquè "a més de ser un deure, són una expressió més de llibertat i cultura democràtica". Rafael Martín va afirmar que "en la situació política actual no poden restar indiferents davant els empresonats com el perpetuenc Jordi Cuixart, dels exiliats i del centenar d'imputats ... simplement per reivindicar un país més lliure, més just i més democràtic” i va afegir que “tampoc podem restar passius davant la progressiva retallada i vulneració de drets fonamentals ni davant els atacs a la llengua catalana, l'escola i la llibertat d'expressió".

Durant la commemoració de la República, també es va donar lectura a alguns poemes de León Felipe a càrrec de la perpetuenca Angelina Marcè.