La Junta de Portaveus demana la implicació ciutadana per augmentar el reciclatge i reduir els residus

Dilluns, 9 de juliol de 2018 a les 00:00

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha sol·licitat la implicació de la ciutadania perpetuenca per assolir l’objectiu d’arribar l’any 2020 a reciclar el 60% de les escombraries recollides i aconseguir una reducció en pes del 20% de la generació de residus per càpita. Els portaveus dels grups municipals de la Corporació d’ICV-E, ERC-MES, PSC, C’s, i CUP han mostrat la seva preocupació per l’augment de la generació de residus i alhora els baixos nivells de recollida selectiva al municipi.

Els portaveus han recordat que les dades recollides a la diagnosi del Pla local de Residus van evidenciar que la generació de residus per habitant mostra una tendència a tornar a augmentar i que la recollida selectiva està estancada. Els nivells de recollida selectiva al municipi s’han estabilitzat al voltant del 34% els darrers anys però tot i així se situen per sota de la mitjana catalana, que el 2015 era del 36,5%. Aquest percentatge de recollida selectiva està lluny encara de les directives europees (50%) i del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020 de la Generalitat de Catalunya (60%).

La Junta ha declarat que cal avançar en la transició del model d’economia lineal en què els residus acaben en abocadors o processats en incineradores en la seva major part cap a un model d’economia circular en que són considerats un producte amb capacitat de reintegrar-se al cicle productiu, mantenint el valor d’ús dels recursos tant de temps com sigui possible mitjançant la reutilització, la reparació i el reciclatge.

La Junta de Portaveus cerca el compromís de la ciutadania i dels sectors comercial i empresarial del municipi a assumir el paper protagonista que han d’exercir i a donar un pas endavant en la reducció i en la separació dels residus. Els portaveus recorden que són un deure de les persones i que els beneficis són molts perquè es contribueix a la lluita contra el canvi climàtic, es millora la imatge de la ciutat i s’optimitzen recursos. Els portaveus han destacat les línies estratègiques del Pla local de de Prevenció i Gestió dels Residus Municipals, aprovat al Ple Municipal de 22 de febrer de 2018, que se centren en reduir la generació de residus, promovent la prevenció com a eix prioritari; millorar la quantitat i la qualitat de la recollida selectiva; i fer transparent i sostenible econòmicament la gestió de residus. El Pla preveu més d’una vintena d’accions municipals per aconseguir els objectius fixats. En aquest sentit, la implicació de la ciutadania és imprescindible.

Els grups municipals coincideixen en què calen polítiques col·lectives, valentes i eficients per aconseguir avançar en la prevenció de residus, la recollida selectiva i el reciclatge, i que superin les accions voluntaristes i les declaracions d’intencions i estableixin objectius i compromisos polítics clars d’obligat acompliment.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:52