Vés al contingut (premeu Retorn)

L’Ajuntament de Santa Perpètua dona suport a la Vaga Feminista d’aquest 8 de març i convoca una concentració a les 12 hores

per Comunicació darrera modificació 08/03/2018 09:28
El Ple insta a l’Estat a aprovar una llei d’igualtat salarial i impulsar plans d’igualtat obligatoris

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda dona el seu suport a la vaga feminista d’aquest dijous 8 de març, Dia Internacional de les Dones, en totes les seves vessants (laboral, de cura, de consum i estudiantil) impulsada per la Coordinadora Feminista i en concret a la vaga laboral de dues hores convocada per alguns sindicats. El Consistori ha convocat una concentració a les 12 hores a la plaça de la Vila.

El Ple insta al Govern de l’Estat a promoure la discussió i l’aprovació d’una llei d’igualtat salarial que acabi amb les diferències de sou entre dones i homes i, en aquest sentit, exigeix que es posi en marxa el requeriment del Congrés que, al febrer del passat any, va instar el Govern a desenvolupar aquesta norma. La nova llei ha d’impulsar plans d’igualtat obligatoris en totes les empreses com a veritable eina per garantir la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i per evitar la bretxa salarial i els assetjaments sexuals.

L’Ajuntament també demana el compromís dels partits polítics perquè se sumin a aquesta reclamació i lluita per eliminar les diferències salarials entre dones i homes i que s’ha intensificat en els últims deu anys i insta al Govern d’Espanya a ratificar el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre el treball decent per les treballadores i treballadors de la llar.

El Ple exigeix als governs de l’Estat i de la Generalitat, quan es constitueixi, el reconeixement econòmic, social i institucional de les tasques de la llar, de reproducció i de cura, imprescindibles per al manteniment de la vida. Fomentar i donar suport a la lluita contra la xacra social de la violència masclista i exigir la posada en marxa immediata del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere amb una dotació pressupostària real i efectiva. A més, l’Ajuntament es compromet a col·laborar en l’organització, a la tardor de l’any en curs, d’una jornada d’abast comarcal sobre economia feminista, des de la perspectiva de la institució pública i l’empresa privada, amb la participació de representants d’institucions locals, del teixit comercial i empresarial, i d’entitats feministes del Vallès Occidental.

La proposició va ser aprovada amb els vots favorables dels grups municipals d’ICV-E, ERC-MES, PSC, CUP i PCCA i l’abstenció de C’s.

Per la seva part, la Regidoria d’Igualtat ha afirmat que més de 8,5 milions de dones treballadores de l’Estat espanyol, treballaran gratis 53 dies (aquests són els dies que corresponen al percentatge de diferència salarial entre homes i dones a Espanya). A Catalunya, la bretxa salarial de gènere se situa de mitjana en el 26%, tot i que per sectors trobem que a l’empresa privada s’enfila fins al 29,3%, mentre que al sector públic se situa en el 15%. Igualtat assenyala que són molts els factors que incideixen en la discriminació salarial: segregació del mercat laboral, tipus de contracte i jornada, nivell d’estudis, ocupació. Curiosament, els sectors feminitzats són els pitjor remunerats. La Regidoria conclou que “hem de continuar lluitant per una igualtat efectiva entre dones i homes, tant en el món laboral com a la societat, des de la infància fins a la nostra gent gran”.